Τι χρειάζεται να προσέξουν οι ψυχοθεραπευτές καθώς αναζητούν κλινική εποπτεία.
Η κλινική εποπτεία μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής ανάπτυξης στους τομείς των κλινικών δεξιοτήτων, ικανοτήτων ακρόασης, συνεχούς λεκτικής ανατροφοδότησης και παρακολούθησης των συμφωνημένων στόχων μεταξύ του επόπτη και του ψυχολόγου.
Βοηθάει επίσης στη διασφάλιση της ευημερίας και ασφάλειας του θεραπευόμενου, ασκώντας μια λειτουργία περιφρούρησης στην παροχή κλινικών υπηρεσιών προς την ευρύτερη κοινότητα και το κοινό (Bernard & Goodyear, 2009).
Από άποψη ποικιλομορφίας, η Αμερικανικός Ψυχολογικός Σύλλογος δηλώνει ότι οι εποπτικές δεξιότητες περιλαμβάνουν την εργασία με διαφορετικές κοσμοθεωρίες και υπόβαθρα εκ μέρους του εποπτευόμενου, του επόπτη και των θεραπευόμενων σε συνεχή βάση.
Καθώς στο άρθρο αυτό θα αναπτύσσονται τα πιθανά οφέλη της κλινικής εποπτείας, δεν θα ήμουν σωστή αν δεν αναγνώριζα την εγγενή διαφορά στη δυναμική και την ιεραρχική φύση της εποπτείας, όπου οι επόπτες μπορεί να έχουν περιθώριο να αναγνωρίσουν τη φύση μιας τέτοιας σχέσης καθώς παρέχουν ανατροφοδότηση (ΑΡΑ, 2014). Οπότε τι σημαίνουν όλα αυτά όταν επιλέγετε τον επόπτη σας και θέλετε να έχετε μία καλή εποπτεία;
Τα οφέλη της κλινικής εποπτείας: Αναγνώριση ποικίλων ταυτοτήτων
Είχα την τύχη να κάνω εποπτεία με επαγγελματίες που έδειχναν ευαισθησία στη διαφορά ισχύος μέσα στην σχέση εποπτείας και που επίσης είχαν την εμπειρία να εντρυφήσουν σε διαφορετικές απόψεις επικαλυπτόμενων ταυτοτήτων, αξιών καθώς και τη συλλεκτική κοσμοθεωρία που φέρω ως γυναίκα, ως έγχρωμη γυναίκα και γυναίκα από μια συλλεκτική κουλτούρα.
Επίσης, φέρω ευμετάβλητες ταυτότητες που προέρχονται από τη συνεχή διαδικασία πολιτιστικής αφομοίωσης και προσαρμογής αξιών και προτιμήσεων από πολλαπλές κουλτούρες ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο λειτουργώ.
Είμαι τυχερή γιατί μερικές αρχικές συνεδρίες εποπτείας με κάποιους από τους επόπτες μου, εστίασαν στην άσκηση εντοπισμού κοινωνικoπολιτιστικής ταυτότητας που τόνισε τις πολιτιστικές μου προτιμήσεις, αξίες και τους τρόπους που διασταυρώνονται με το στυλ επικοινωνίας μου, το θεωρητικό μου προσανατολισμό και τις προσεγγίσεις μου ως κλινικός ειδικός.
Είχα την ευκαιρία να ενσωματώσω τον πολιτιστικό μου εαυτό στις κλινικές προσεγγίσεις μου όταν εργαζόμουν με θεραπευόμενους και το πιο σημαντικό ήταν ότι είχα πολιτιστική επίγνωση και ενημέρωση σαν κλινικός. Αυτό αύξησε επίσης την αυτoεπίγνωσή μου για τα είδη των επαγγελματικών εφοδίων και της υποστήριξης που αναζητούσα, είτε επρόκειτο για συνέδρια, εργαστήρια, ευκαιρίες εκπαίδευσης ή συνεχιζόμενη καθοδήγηση.
Εξέλιξε τις Θεραπευτικές Γνώσεις σου με τα ACADEMY Εκπαιδευτικά Σεμινάρια, γίνε σήμερα Συνδρομητής!
Οι συμβουλές για μία επιτυχημένη κλινική εποπτεία
Σε συνέχεια των σκέψεών μου σχετικά με τις θετικές και τις δύσκολες εμπειρίες της εποπτείας, σας παρουσιάζω ό,τι βρήκα αποτελεσματικό για μένα και το μοιράζομαι μαζί σας, ελπίζοντας ότι θα μπορέσετε να δοκιμάσετε κάποιες από αυτές τις σκέψεις βασιζόμενοι στον προσωπικό σας τρόπο εργασίας και αξίας.
- Καθορίστε μια ενημερωτική συνάντηση με τον επόπτη σας για να συζητήσετε τον τρόπο εργασίας σας, τις αξίες σας, τις πολιτιστικές σας ανάγκες και τις διαφορετικές ταυτότητές σας, αν υπάρχουν. Ρωτήστε τον επόπτη σας ποιες είναι οι εμπειρίες του με διασταυρούμενες ταυτότητες, ποιος είναι ο τρόπος εργασίας του και ποιες αξίες βρίσκονται πίσω από τον ρόλο του ως επόπτη.
- Αν ο επόπτης σας δεν συνηθίζει να δίνει συνεχή ανατροφοδότηση και εσείς την αναζητάτε, εξηγήστε του με σεβασμό ότι όποτε είναι δυνατό, θα προτιμούσατε συνεχή ανατροφοδότηση που περιλαμβάνει παραδείγματα από την εργασία σας ώστε να μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα και να τα εφαρμόσετε στο δικό σας κλινικό έργο.
- Κατά το ξεκίνημα της εποπτείας, συζητήστε με τον επόπτη σας μια τυπική προσέγγιση ρήξεων στη σχέση. Ελπίζω ότι ο επόπτης σας θα μπορεί επίσης να ξεκινάει αυτή τη συζήτηση σε συνεχή βάση.
- Αν αναζητάτε συγκεκριμένο στυλ εποπτείας, ψάξτε για στοιχεία αυτού του στυλ στον επόπτη σας. Για παράδειγμα, αν το στυλ σας στην εποπτεία είναι επεξηγηματικό και συμπαγές, ξεκαθαρίστε το με τον επόπτη σας. Πιθανώς να επιθυμείτε να εντρυφήσετε στις ταυτότητές σας και πώς συνδιαλέγονται με αυτές των θεραπευόμενών σας και στη συνέχεια ισορροπήστε με συμπαγείς αναφορές για κλινικές στρατηγικές.
- Αν η δομή της εποπτείας είναι σημαντική για σας, ενημερώστε τον επόπτη σας ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις προτιμήσεις σας από το ξεκίνημα της εποπτικής σχέσης.
- Η συζήτηση για τα δυνατά σας σημεία, είναι εξίσου σημαντική με τη συζήτηση για τα σημεία σας που χρειάζονται βελτίωση. Αν σας είναι δύσκολη να συνειδητοποιήσετε και τα δύο, ενημερώστε τον επόπτη σας από την αρχή ώστε να το έχει υπόψη του, καθώς μπορεί να είναι σημαντικό κομμάτι της συνεχούς ανατροφοδότησης και αξιολόγησης που λαμβάνετε.
- Πριν ξεκινήσετε την εποπτεία, ρωτήστε τον διευθυντή της εκπαίδευσής σας, τον συντονιστή ή τον υπεύθυνο (αν υπάρχει) ποια είναι η πολιτική που ισχύει αν χρειαστεί να αλλάξετε επόπτη. Αυτή μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική σε περίπτωση που η εποπτική σχέση βρεθεί σε ρήξη και δεν μπορεί να συνεχιστεί.
- Η διαδικασία συνειδητοποίησης του προσωπικού, επαγγελματικού και πολιτιστικού εαυτού σας είναι συνεχής. Η δική μου πρόταση είναι να συμβουλεύεστε συνεχώς την κοινωνικοπολιτική ταυτότητα σας καθώς μεταβαίνετε σε διαφορετικούς ρόλους και/ή βιώνετε προσωπικές και επαγγελματικές εναλλαγές στη ζωή σας. Αυτή η στάση, μπορεί να σας δίνει αυξημένη διαύγεια σχετικά με το ποιες επιλογές σας είναι εύπλαστες και αβέβαιες στο εναλλασσόμενο τοπίο γύρω σας και ποιες αξίες είναι κεντρικές, αμετάβλητες και τροφοδοτούν το προσωπικό και το επαγγελματικό στυλ εργασίας σας.
Τα παραπάνω αποτελούν μια πανοραμική άποψη αυτών που πρέπει να αναζητήσετε στην εποπτεία και πόσο σημαντικό είναι να αναλογιστείτε τι σας δίδαξε κάθε εμπειρία.
Όσον αφορά σε εμένα, σίγουρα με δίδαξε, από άποψη αυξημένης αυτοσυνείδησης, ποιες είναι οι δικές μου προτιμήσεις στην εποπτεία, αλλά και αύξησε τις γνώσεις μου για το προσωπικό μου στυλ σαν επόπτρια. Η διαδικασία βελτίωσης των ικανοτήτων μου στο πεδίο της εποπτείας καθώς αναπτύσσω την αυτοσυνείδηση και τις γνώσεις μου, είναι σαφώς αέναη.
Πηγή: PsychologyNow.gr