Η τεχνολογία μπορεί να διευκολύνει τη ζωή μας με αμέτρητους τρόπους. Αλλά μπορεί επίσης να παρουσιάσει προκλήσεις, ειδικά για τους θεραπευτές και τους ειδικούς ψυχικής υγείας που προσπαθούν να υποστηρίξουν έναν λεπτό κώδικα δεοντολογίας και να διατηρήσουν όρια ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική τους ψηφιακή παρουσία.
Σε έναν κόσμο που έχει περάσει γρήγορα στην ψηφιακή εποχή, είναι σχεδόν αδύνατο να επιτύχουμε επιχειρηματικά χωρίς κάποιο είδος χρήσης κοινωνικών δικτύων. Είτε χρησιμοποιείτε τα κοινωνικά δίκτυα για να προωθήσετε το επάγγελμα σας, να διατηρήσετε επαφή με άλλους επαγγελματίες, να ακολουθήσετε ευκαιρίες συνεχιζόμενης εκπαίδευσης ή να απευθυνθείτε σε άτομα που αναζητούν τις υπηρεσίες σας, μπορεί να ανησυχείτε για ορισμένα ηθικά ζητήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν ως αποτέλεσμα της χρήσης τους.
Σε αυτό το άρθρο θα συζητήσουμε μερικές κοινές ανησυχίες σχετικά με τη δεοντολογική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους παρόχους υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
Θέτοντας όρια σε ένα ψηφιακό περιβάλλον
Καθώς αρχίζετε να προωθείτε τις υπηρεσίες, πιθανότατα να απευθυνθείτε σε όλα τα διαθέσιμα κανάλια για να επιτύχετε τη μέγιστη προβολή. Σήμερα, οι περισσότερες από αυτές τις ευκαιρίες προώθησης βρίσκονται διαδικτυακά σε πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων όπως το Facebook και το Twitter.
Είναι πολύ συνηθισμένο να έχουμε λογαριασμό στο Facebook. Περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως χρησιμοποιούν το Facebook κάθε μήνα. Το Twitter έχει πάνω από 300 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες και πολλοί επαγγελματίες το χρησιμοποιούν επίσης για να προωθήσουν το γραφείο τους.
Αν χρησιμοποιείτε αυτά ή άλλα κανάλια κοινωνικών μέσων δικτύωσης, συνιστάται η δημιουργία μιας επιχειρηματικής ή επαγγελματικής σελίδας. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία απορρήτου για να κάνετε το προσωπικό σας προφίλ στο Facebook (αυτό που μοιράζεστε με τους φίλους και την οικογένειά σας) όσο ιδιωτικό μπορείτε. Αυτό δεν εμποδίζει υποψήφιους θεραπευόμενους να σας αναζητήσουν στο διαδίκτυο, αλλά μπορεί να περιορίσει τις πληροφορίες στις οποίες έχουν πρόσβαση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία απορρήτου κάνοντας την επιλογή αναρτήσεων μόνο σε φίλους ή μπορείτε να προσαρμόζετε τις ρυθμίσεις για κάθε νέα ανάρτηση που κάνετε.
Η χρήση μίας επαγγελματικής γλώσσας μπορεί να βοηθήσει το επαγγελματικό σας προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα να ανθίσει. Ενώ το προσωπικό στυλ επικοινωνίας σας μπορεί να περιλαμβάνει πολλά θαυμαστικά, χαμογελαστά πρόσωπα και άλλα emoticons, ή ένα πιο χαλαρό ύφος, προσπαθήστε να κρατήσετε τη γλώσσα που χρησιμοποιείτε στην επαγγελματική σας σελίδα ευανάγνωστη και χωρίς να κάνετε συζητήσεις διαδικτυακά.
Στη θεραπεία μπορείτε να επιλέξετε να είστε ο εαυτός σας με τους θεραπευόμενους σας, προκειμένου να τους ενθαρρύνετε να βγάλουν τον πραγματικό εαυτό τους μέσα στη θεραπευτική διαδικασία. Πολλοί θεραπευτές πιστεύουν ότι διατηρώντας το συνηθισμένο ύφος ομιλίας τους στις συνεδρίες μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση αυτού του στόχου και στην ανάπτυξη της θεραπευτικής σχέσης. Ωστόσο, ίσως είναι καλύτερο να αφήσετε τους θεραπευόμενους να γνωρίσουν τη φιλοσοφία σας μέσα στη συνεδρία, όπου μπορείτε να τους δώσετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, αντί μέσα από τους λογαριασμούς των κοινωνικών δικτύων σας που χρησιμεύουν ως μία πρώτη σύσταση.
Διατηρήστε ένα επαγγελματικό ύφος στις αναρτήσεις σας. Η κοινή χρήση γνωμικών και ενθαρρυντικών συμβουλών είναι καλή, αλλά συνιστάται να κρατάτε προσωπικές φωτογραφίες, ακόμη και θετικές ή χαρούμενες (όπως τα γατάκια σας), για την ιδιωτική σας σελίδα. Να θυμάστε ότι όσοι άνθρωποι παλεύουν με διαφορετικά προβλήματα ενδέχεται να επισκεφθούν τη σελίδα σας ανά πάσα στιγμή. Προτού δημιουργήσετε μια ανάρτηση, εξετάστε αν μπορεί να επηρεάσει αρνητικά κάποιον που αντιμετωπίζει δυσκολίες. Εάν υπάρχει μια πιθανότητα να συμβεί αυτό, καλό είναι αποφύγετε τη δημοσίευσή της στην επαγγελματική σας σελίδα.
Όταν ένας θεραπευόμενος στέλνει αίτημα φιλίας
Κάποια στιγμή, κάποιο άτομο που βλέπετε θεραπευτικά μπορεί να σας κάνει ένα αίτημα φιλίας στο Facebook. Δεν υπάρχει κανένας κώδικας δεοντολογίας που να απαγορεύει ρητά την αποδοχή ενός τέτοιου αιτήματος, αλλά οι οδηγίες της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης και ο κώδικας δεοντολογίας των εμπειρογνωμόνων για την ψυχική υγεία συνιστούν οι θεραπευτές να μην έχουν θεραπευόμενους φίλους τους στο Facebook.
Ορισμένοι θεραπευόμενοι ενδέχεται να μην κατανοήσουν πλήρως τη θεραπευτική σχέση, οπότε θα ήταν βοηθητικό να τους υπενθυμίσουμε ότι ενώ πολλοί θεραπευτές και θεραπευόμενοι αναπτύσσουν έναν ιδιαίτερα ισχυρό δεσμό, ο δεσμός αυτός διαφέρει από αυτόν μιας προσωπικής σχέσης ή φιλίας.
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων για να μοιραστούν πολύ αποκαλυπτικές πληροφορίες για τον εαυτό τους. Έχοντας έναν θεραπευόμενο ως φίλο στο Facebook θα δείτε λεπτομέρειες σχετικά με τη ζωή που μπορεί να μην μοιράζεται μαζί σας στη θεραπεία, κάτι που μπορεί ενδεχομένως να μην είχε σκεφτεί όταν σας έστειλε αίτημα φιλίας. Μπορούν επίσης να δουν λεπτομέρειες σχετικά με τη ζωή σας που δεν θα μοιραζόσασταν μέσα στη θεραπευτική σχέση.
Η πρόσβαση σε αυτό το επίπεδο λεπτομερών προσωπικών πληροφοριών μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το δεσμό που έχετε με τον θεραπευόμενο σας και από τις δύο πλευρές. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν σκέφτεστε να κοιτάξετε το προφίλ του θεραπευόμενου σας σας διαδικτυακά. Αυτό μπορεί να είναι απαραίτητο εάν έχετε μια πραγματική ανησυχία για την ασφάλειά του, αλλά τις περισσότερες περιπτώσεις δεν ενδείκνυται.
Ίσως να ανησυχείτε ότι η απόρριψη ενός αιτήματος φιλίας μπορεί να βλάψει τα συναισθήματα του θεραπευόμενου σας ή να τον κάνει να νιώσει ότι δεν ενδιαφέρεστε γι’ αυτόν. Ένας ιδιαίτερα ευάλωτος θεραπευόμενος μπορεί ακόμη και να έχει αρνητική αντίδραση. Η ανάπτυξη μιας πολιτικής χρήσης των κοινωνικών δικτύων σας και η συζήτησή της κατά την πρώτη συνεδρία μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τη δυσαρέσκεια των θεραπευόμενών σας και να αποτρέψετε να γίνει θέμα ένα αίτημα φιλίας. Καλό είναι να ενημερώσετε τους θεραπευόμενους ότι δεν αποδέχεστε ποτέ αιτήματα φιλίας για να προστατεύσετε την εμπιστευτικότητα και να διατηρήσετε μία αποτελεσματική θεραπευτική σχέση.
Εξέλιξε τις Θεραπευτικές Γνώσεις σου με τα ACADEMY Εκπαιδευτικά Σεμινάρια, γίνε σήμερα Συνδρομητής!
Προώθηση των υπηρεσιών σας στα κοινωνικά δίκτυα
Σκεφτείτε τη δημιουργία της επαγγελματικής σελίδας σας στο Facebook ή του προφίλ σας στο Twitter ως μια επαγγελματική κάρτα ή μια διαφήμιση. Με άλλα λόγια, συστήνετε τον εαυτό σας σε πιθανούς θεραπευόμενους μέσω των κοινωνικών δικτύων σας.
Εξετάστε τις ακόλουθες συμβουλές για το πρωτόκολλο των κοινωνικών δικτύων για θεραπευτές καθώς αρχίζετε να προβάλλετε τις υπηρεσίες σας στο διαδίκτυο:
- Θυμηθείτε ότι τα like και τα σχόλια που κάνετε είναι συχνά δημόσια
Δεν χρησιμοποιούν όλοι τις ρυθμίσεις απορρήτου. Αν σας αρέσει μια δημόσια δημοσίευση ή κάνετε ένα σχόλιο, ο καθένας μπορεί να δει αυτή τη δραστηριότητα. Η καλύτερη πρακτική μπορεί να είναι να κάνετε like ή να σχολιάζετε μόνο επαγγελματικές θέσεις που σχετίζονται άμεσα με υπηρεσίες θεραπείας ή ψυχικής υγείας.
Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται προσοχή γιατί ακόμη και αν δεν αποκαλύπτετε πληροφορίες για τους θεραπευόμενους σας, σκεφτείτε αν υπάρχει πιθανότητα τα λόγια σας να κάνουν κάποιον να ταυτιστεί. Εάν υπάρχει πιθανότητα, επανεξετάστε το σχόλιό σας. Εν ολίγοις, να είστε προσεκτικοί όταν κάνετε like, ακόμα και σε αναρτήσεις από άλλους θεραπευτές σκεπτόμενοι ότι τα like και τα σχόλια σας αντικατοπτρίζουν την επαγγελματική σας ταυτότητα.
- Αλληλεπιδράστε προσεκτικά με άλλους θεραπευτές
Η οικοδόμηση ενός κοινωνικού δικτύου μαζί με άλλους παρόχους υπηρεσιών ψυχικής υγείας μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την επαγγελματική χρήση των κοινωνικών δικτύων σας, αλλά είναι απαραίτητο να καλλιεργηθεί επίγνωση πιθανών δεοντολογικών ανησυχιών. Εάν ένας άλλος θεραπευτής μοιράζεται πληροφορίες κάποιου θεραπευόμενου που θα μπορούσαν να παραβιάσουν την εμπιστευτικότητα, για παράδειγμα, αποφύγετε να απαντήσετε δημοσίως. Εντούτοις, μπορείτε να σκεφθείτε να απευθυνθείτε στον θεραπευτή μέσω ενός ιδιωτικού μηνύματος για να εκφράσετε την ανησυχία σας.
- Αποφύγετε την αλληλεπίδραση με δημοσιεύσεις που μπορεί να είναι αντιεπαγγελματικές
Εάν μια άλλη σελίδα θεραπευτή ή ιδιώτη μοιράζεται πληροφορίες που αισθάνεστε ότι είναι περισσότερο προσωπικές παρά επαγγελματικές, η αγνόηση της ανάρτησης είναι ίσως η καλύτερη δράση. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μια καλύτερη επιλογή μπορεί να είναι η αποστολή ενός ιδιωτικού μηνύματος στον συνάδελφο, όπου να τον ενημερώνετε για ποιο λόγο η ανάρτηση του μπορεί να μην φαίνεται κατάλληλη – εφόσον φυσικά αισθάνεστε άνετα να το κάνετε.
- Εξετάστε το ενδεχόμενο να αποτρέψετε εισερχόμενα μηνύματα στο Facebook
Μπορείτε να ορίσετε τις ρυθμίσεις της επαγγελματικής σελίδας σας για να επιτρέπετε εισερχόμενα μηνύματα, αλλά και για να τα αποτρέπετε. Επειδή η αλληλογραφία του Facebook δεν είναι ιδιωτική, ίσως θελήσετε να αποτρέψετε τους πιθανούς θεραπευόμενους σας να σας στέλνουν μηνύματα στο Facebook που ενδέχεται να περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με την ψυχική τους υγεία.
Αντ’ αυτού, δημοσιεύστε τα στοιχεία επικοινωνίας σας στην επιχειρηματική σελίδα συμπεριλαμβάνοντας τον αριθμό τηλεφώνου και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας, εφόσον δέχεστε αλληλογραφία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και παροτρύνετε τους υποψήφιους θεραπευόμενους να επικοινωνούν με εσάς με αυτούς τους τρόπους.
Όταν κάνετε μία ανάρτηση για την οποία μετανιώνετε αργότερα
Οι θεραπευτές είναι άνθρωποι και όπως όλοι κάνουν και αυτοί λάθη. Ένα κοινό λάθος στο διαδίκτυο είναι να κάνεις μια κοινωνική ανάρτηση για την οποία μετανιώνεις αργότερα. Μπορείτε να την κατεβάσετε, βέβαια, αλλά συχνά όχι πριν πολλοί άνθρωποι την έχουν ήδη δει. Ίσως συμμετείχατε σε μια δημόσια συζήτηση με έναν άλλο θεραπευτή και κάποιο μέρος της συνομιλίας έγινε αντιεπαγγελματικό.
Ίσως η γλώσσα σε κάποιο γνωμικό που μοιραστήκατε έδωσε σε κάποιον κακή εντύπωση ή υπονοούσε έλλειψη ευαισθησίας. Ή ενδεχομένως, ένα σχόλιο που αφήσατε σε μια σελίδα να υποδεικνύει τις πολιτικές σας προσδοκίες και να προσβάλλει έναν θεραπευόμενό σας.
Όποια και να είναι η κατάσταση, είναι σημαντικό να κάνουμε ένα βήμα πίσω πριν αντιδράσουμε συναισθηματικά.
Αρχικά αναρωτηθείτε αν πραγματικά κάνετε λάθος ή αν κάποιος έχει προσβληθεί άσκοπα. Για παράδειγμα, εκφράζοντας την απογοήτευσή σας ότι τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε προσιτή φροντίδα υπό την τρέχουσα πολιτική κατάσταση μπορεί να μην είναι μία ιδανική δημόσια θέση, ωστόσο δεν είναι ακατάλληλη ούτε επιβλαβής. Η απλή διαγραφή της ανάρτησης μπορεί να είναι αρκετή.
Άλλα είδη αναρτήσεων, ωστόσο, μπορεί να απαιτούν τη συγνώμη σας. Οι αναρτήσεις που δεν χρησιμοποιούν κατάλληλη γλώσσα για διεμφυλικούς ανθρώπους ή αναρτήσεις που υπονοούν ευθύνη για τους επιζώντες σεξουαλικής επίθεσης, για παράδειγμα, δεν πρέπει απλώς να διαγράφονται. Χρειάζεται να κάνετε μια νέα ανάρτηση που να ενημερώνει τους ακόλουθους σας ότι δεν γνωρίζατε ότι η γλώσσα που χρησιμοποιήσατε ή η δημοσίευσή σας ήταν επιβλαβής. Ζητήστε ειλικρινά συγνώμη, αναγνωρίζοντας ότι κάνατε λάθος.
Προχωρώντας μπροστά, χρειάζεται να δίνετε μεγαλύτερη προσοχή στις αναρτήσεις που κάνετε στα κοινωνικά σας δίκτυα. Εάν θέλετε να μοιραστείτε ένα θέμα το οποίο δεν γνωρίζετε καλά, σκεφτείτε να ζητήσετε τη συνεισφορά κάποιου με περισσότερη εμπειρία. Θυμηθείτε να ασκείτε αυτοσυμπόνοια. Κανείς δεν είναι τέλειος. Κάνατε λάθος, αλλά δεν σκοπεύατε να προκαλέσετε κάποια βλάβη. Μάθετε μέσα από την εμπειρία και αφήστε όσα συνέβησαν να σας βοηθήσουν να αναπτυχθείτε ως θεραπευτής και άτομο.
Συμπέρασμα
Η πλοήγηση στο διαδίκτυο και μαθαίνοντας πώς να κάνετε τις καλύτερες επιλογές για την προβολή των υπηρεσιών σας παρουσιάζει προκλήσεις αλλά δεν χρειάζεται να είναι δύσκολη. Αν διστάζετε να χρησιμοποιήσετε τα κοινωνικά δίκτυα για την προώθηση της θεραπευτικής σας δραστηριότητας, εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε κάποια εκπαίδευση σε αυτά. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε να χρησιμοποιείτε κοινωνικά δίκτυα όπως το Twitter και το Facebook δεοντολογικά και αποτελεσματικά.
Πηγή: PsychologyNow.gr