Εκπαιδευτική Συνεδρία Ψυχοθεραπείας
H εφαρμογή της ενσυνειδητότητας (mindfulness) στην ψυχοθεραπεία (Μέρος 2ο)
Τι είναι η «ενσυνειδητότητα» (mindfulness) και πώς μπορούμε στην πραγματικότητα να την εφαρμόσουμε στους θεραπευόμενους μας; Κατανοήστε τις αρχές της ενσυνειδητότητας και την εφαρμογή της σε ένα εύρος κλινικών θεμάτων σε αυτό το βίντεο, από τον ειδικό στην ενσυνειδητότητα Dr. Ronald D. Siegel.
Το βίντεο προβάλλεται με Ελληνικούς Υπότιτλους.
Διάρκεια 1ου Μέρους: 01:46:05
Η «ενσυνειδητότητα» εδώ και αρκετά χρόνια έχει εξελιχθεί σε μια μοδάτη και ελκυστική λέξη στη θεραπεία, αλλά τι ακριβώς είναι; Για πολλούς ειδικούς, καθώς και για τους θεραπευόμενους και το ευρύ κοινό, η ιδέα προκαλεί σύγχυση, παρά την αυξανόμενη δημοτικότητά της. Οι απορίες σας θα λυθούν σε αυτό το επιμορφωτικό βίντεο που παρουσιάζει τον Ronald D. Siegel, έναν έμπειρο ψυχοθεραπευτή με εξειδίκευση στην ενσυνειδητότητα και ειδικό στην προσέγγιση της ενσυνειδητότητας.
Εδώ, θα ανακαλύψετε πως η ενσυνειδητότητα διαφέρει από τον διαλογισμό, ενσωματώνεται ήπια στη θεραπεία για ένα ευρύ φάσμα κλινικών θεμάτων και υποστηρίζει την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξή μας.
Ως ειδικός στην ενσυνειδητότητα, ο Ronald D. Siegel μας ενθαρρύνει να βοηθήσουμε τους θεραπευόμενους να «συμφιλιωθούν» με τις εσωτερικές τους εμπειρίες αντί να τις πολεμούν και ότι ακόμη και η αντίστασή τους μπορεί να αναγνωριστεί και να προσεγγιστεί με αποδοχή. Ο Siegel ορίζει την ενσυνειδητότητα ως «τη συνειδητοποίηση της εκάστοτε εξέλιξης της στιγμιαίας εμπειρίας με αποδοχή». Αυτή η στάση χαρακτηρίζει επίσης τη συνειδητή προσέγγιση στην ψυχοθεραπεία, την οποία επεξηγεί επανειλημμένα ο Siegel σε αυτό το ενημερωτικό βίντεο.
Η ενσυνειδητότητα είναι ταυτόχρονα ένα σύνολο εμπειρικών πρακτικών και φιλοσοφικής στάσης και ο Siegel το επιδεικνύει αυτό στις τέσσερις συνεδρίες του με πολύ διαφορετικούς θεραπευόμενους.
- Θα παρακολουθήσετε τον Siegel να προωθεί μια «αισθητή έννοια του νοήματος» με τον Καρλ, έναν άνδρα που διανύει τα 60 του έτη, με αυτοκτονικές ιδέες στο παρελθόν και τρέχον οικονομικό άγχος.
- Με την Τζούλια, μια γυναίκα 20 ετών που θρηνεί πολλούς θανάτους και υποφέρει από άγχος, ο Siegel τονίζει το σωματικό στοιχείο της ενσυνειδητότητας. Διδάσκοντάς την να παρακολουθεί τη σωματική της εμπειρία στο παρόν με αποδοχή και όχι με αποστροφή, ο Siegel βοηθά την Τζούλια να αναδιαμορφώσει το άγχος της ως μία σωματική ένταση που μπορεί να αρχίσει να απελευθερώνει μέσω της συνειδητής επίγνωσης.
- Επίσης, θα παρακολουθήσετε την Lorraine, μια μεσήλικη γυναίκα με χρόνιο πόνο στην πλάτη, να επωφελείται από τις ενοποιητικές γνώσεις του Siegel για να έρθει σε επαφή με την τρέχουσα εμπειρία του φόβου της, που μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή της.
- Τέλος, θα δείτε τον Mac, έναν Αμερικανό- Ιάπωνα που έζησε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης ως παιδί να στρέφεται σε μία μεγαλύτερη συναισθηματική επίγνωση ως προς την επιθυμία του να συνδεθεί με τη σύζυγό του.
Ο Siegel δουλεύει με τους θεραπευόμενους του μέσω πρακτικών εργαλείων και ψυχοεκπαίδευσης, καθώς και διδάσκει τους θεατές με χρήσιμα σχόλια που περιγράφουν λεπτομερώς τις παρεμβάσεις του και αναφέρουν τους στόχους του.
Η προσέγγισή του στην ενσυνειδητότητα είναι τόσο προσβάσιμη όσο και τεκμηριωμένη, καθιστώντας την ως ένα κατάλληλο εργαλείο στη γνωστική, στην ψυχοδυναμική ακόμη και την ανθρωπιστική προσέγγιση. Αν είστε ένας θεραπευτής που θέλει να κατανοήσει καλύτερα την ενσυνειδητότητα και πώς μπορεί να εφαρμοστεί στη δουλειά σας, θα ανακαλύψετε ότι αυτό το βίντεο είναι ένα εξαιρετικό βοήθημα. Το βίντεο προβάλλεται με ελληνικούς υπότιτλους.
Παρακολουθώντας αυτό το βίντεο:
- Θα κατανοήσετε τι είναι η ενσυνειδητότητα και πώς η θεραπευτική αυτή προσέγγιση διαφέρει από το συνηθισμένο διαλογισμό.
- Θα ανακαλύψετε εργαλεία και πρακτικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε θεραπευόμενους που παρουσιάζουν ένα εύρος κλινικών προβλημάτων.
- Θα μάθετε τρόπους να ενσωματώσετε την ενσυνειδητότητα και σε άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις, είτε μέσω βιωματικών πρακτικών είτε μέσω μίας βασικής στάσης.
Ολοκληρώστε την επιμόρφωσή σας παρακολουθώντας και το 1ο μέρος της Συνεδρίας "H εφαρμογή της ενσυνειδητότητας (mindfulness) στην ψυχοθεραπεία"
Έχει εμβαθύνει εκπαιδευτικά και θεραπευτικά για πολλά χρόνια στον διαλογισμό και είναι μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο και στη Σχολή του Ινστιτούτου Διαλογισμού και Ψυχοθεραπείας.
Έχει γράψει το βιβλίο “Back Sense: μια επαναστατική προσέγγιση για τον τερματισμό του κύκλου του χρόνιου πόνου στην πλάτη”, η οποία ενσωματώνει τις δυτικές και ανατολικές προσεγγίσεις για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου στην πλάτη.
Έχει επιμεληθεί τα αναγνωρισμένα βιβλία για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας “Eνσυνειδητότητα και Ψυχοθεραπεία” και “Σοφία και Συμπόνοια στην Ψυχοθεραπεία: Εμβάθυνση της Eνσυναίσθησης στην Κλινική Πρακτική”.