• Αρχική
  • Συνεδρίες
  • Ο Albert Bandura για τη Θεωρία της Κοινωνικής Μάθησης και την Αυτοαποτελεσματικότητα
Ο Albert Bandura για τη Θεωρία της Κοινωνικής Μάθησης και την Αυτοαποτελεσματικότητα

Ο Albert Bandura για τη Θεωρία της Κοινωνικής Μάθησης και την Αυτοαποτελεσματικότητα

Σε αυτή τη διαφωτιστική συζήτηση με έναν από τους πιο παραγωγικούς και σημαντικούς ψυχολόγους όλων των εποχών, ο Albert Bandura παρουσιάζει τις σημαντικές στιγμές που τον οδήγησαν στην ανάπτυξη της κοινωνικής γνωσιακής θεωρίας και των θεωριών του της κοινωνικής μάθησης και της αυτοαποτελεσματικότητας!

Το βίντεο προβάλλεται με Ελληνικούς Υπότιτλους.


Διάρκεια: 54:34Σε αυτή τη συναρπαστική συνέντευξη, ο ιδρυτής της κοινωνικής γνωσιακής θεωρίας και της θεωρίας της αυτοαποτελεσματικότητας, αποκαλύπτει την πρώιμη γοητεία του με τα ευρύτατα αποτελέσματα της τροποποίησης της συμπεριφοράς. 

Σε αυτή τη συνέντευξη, ο Bandura εξετάζει επίσης τη συμβολή της συμπεριφοριστικής γνώσης για την ψυχοθεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας των κοινωνικών περιβαλλόντων στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς, της ικανότητας διεξαγωγής πιο αυστηρής κλινικής έρευνας και της εκτεταμένης εμβέλειας της θεραπείας.

Υποστηρίζει ότι, ενώ ήταν σημαντικές, αυτές οι συνεισφορές δεν ήταν επαρκείς, καθώς «βρήκα επίσης πολλά αποδεικτικά στοιχεία ότι αυτές οι κλινικές διαδικασίες ήταν, στην πραγματικότητα, γνωστικά επηρεαζόμενες».

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, περιγράφοντας το εννοιολογικό πρότυπο και τη διαδικασία καθοδηγούμενης επιδεξιότητας, ο Bandura παρέχει ένα πολύ χρήσιμο κλινικό εργαλείο που οι θεραπευτές οποιουδήποτε προσανατολισμού μπορούν εύκολα να ενσωματώσουν στην πρακτική τους.

Ο Bandura, όχι μόνο βοήθησε στην ανάπτυξη πρωτοποριακών θεωριών σχετικά με το πώς μαθαίνουμε αλλά επίσης εργάστηκε για να εφαρμόσει τις θεωρίες του σε πιεστικά κοινωνικά ζητήματα σε παγκόσμια κλίμακα. Προτού η κοινωνική δικαιοσύνη γίνει ευρέως αναγνωρισμένη ως μια κρίσιμη πτυχή της εφαρμοσμένης ψυχολογίας, ο Bandura συμμετείχε σε μία μελέτη τηλεοπτικών σειρών σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου οι γυναίκες προσπαθούσαν να αποκτήσουν τον έλεγχο της αναπαραγωγικής τους υγείας.

Από το διάσημο πείραμα της κούκλας Bobo μέχρι τo πρόσφατο έργο του στις διαδικασίες κοινωνικής αλλαγής, ο Bandura περιγράφει την εξέλιξη των θεωριών του και την εφαρμογή του μέσα από έντονες ιστορίες των πρωτοποριακών του στιγμών.

Το βίντεο προβάλλεται με Ελληνικούς Υπότιτλους. Η απόδοση στα Ελληνικά έγινε από επαγγελματίες μεταφραστές και η επιμέλεια από Ψυχολόγους.


Παρακολουθώντας αυτή τη συνέντευξη θα:

  • Μάθετε τις βασικές αρχές της κοινωνικής γνωσιακής θεωρίας και τις θεωρίες της κοινωνικής μάθησης και την αυτο-αποτελεσματικότητα.
  • Οριοθετήσετε τους γενικούς κλάδους σκέψης στη συμπεριφορική θεραπεία.
  • Περιγράψετε την έρευνα πίσω από τις βασικές συνεισφορές του Bandura στη θεραπεία
  • Προσδιορίσετε τις βασικές συνεισφορές της θεραπείας της συμπεριφοράς

Για να παρακολουθήσετε τη συνεδρία, εγγραφείτε, επιλέξτε Συνδρομή μετά προσθέστε την στη Συνδρομή σας.