Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία για την Κατάθλιψη

Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία για την Κατάθλιψη

Όταν η κατάθλιψη πλημμυρίζει τους θεραπευόμενους με αυτοκριτικές σκέψεις, πώς τους βοηθάτε να ανακτήσουν την αίσθηση ισορροπίας και ελπίδας; Σε αυτή τη συνεδρία, δυο εξειδικευμένοι ψυχοθεραπευτές ΓΣΘ σκιαγραφούν τις βασικές αρχές και τα εργαλεία της ΓΣΘ και σε μια σειρά κλινικών σειρών με σχολιασμό, σας δείχνουν πώς να τα ενσωματώσετε άμεσα και αποτελεσματικά στη θεραπεία σας με τους ασθενείς με κατάθλιψη!

Το βίντεο προβάλλεται με Ελληνικούς Υπότιτλους.


Διάρκεια: 00:58:00Ένα από τα πιο ανησυχητικά συμπτώματα της κατάθλιψης είναι η χρόνια αρνητική προοπτική του θεραπευόμενου. Η κατανόηση του τρόπου που μπορεί να μειωθεί, είναι το κλειδί για την αποτελεσματική θεραπεία. Σε αυτό το βίντεο, οι Ari Zaretsky και Mark Fefergrad επιδεικνύουν βασικές τεχνικές από την Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (ΓΣΘ) για την αντιμετώπιση των πιο δύσβατων προβλημάτων της κατάθλιψης.

Εδώ, οι δυο ψυχοθεραπευτές σκιαγραφούν τις βασικές αρχές και τα εργαλεία της ΓΣΘ και σε μια σειρά κλινικών σειρών με σχολιασμό, σας δείχνουν πώς να τα ενσωματώσετε στη θεραπεία σας με τους ασθενείς με κατάθλιψη.

Μια αποδεδειγμένα εμπεριστατωμένη θεραπευτική προσέγγιση που βασίζεται στις κλινικές δημιουργίες του Aaron Beck, η ΓΣΘ τονίζει τη διαδραστική σχέση μεταξύ σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών. Οι Zaretsky και Fefergrad καλύπτουν σημαντικές τεχνικές, στρατηγικές και στόχους της ΓΣΘ και συζητούν τόσο τα γνωστικά όσο και τα θέματα συμπεριφοράς που μπορούν να φέρουν οι θεραπευόμενοι στο γραφείο σας.

Θα δείτε στη συνέχεια κάθε θεραπευτή να εφαρμόζει αυτά τα εργαλεία στη δουλειά του με την Κλαίρ, μητέρα τριών παιδιών της οποίας οι φοβερές, αυτοκριτικές σκέψεις σχετικά με την ικανότητα της να αναθρέψει τα παιδιά της, την αφήνουν εξαντλημένη και απογοητευμένη.

Οι υποστηρικτικές θέσεις του Zaretsky σχετικά με τις «καυτές σκέψεις» της και τα συναρπαστικά συναισθήματα που φέρνει στη θεραπεία, επιτρέπουν στην Κλαιρ να προβληματιστεί και να συνεργαστεί με την αυτόματη καταγραφή σκέψης της ΓΣΘ. Η γνωστική αναδιάρθρωση τονίζεται και εδώ. Στη συνέχεια, ο Fefergrad καθοδηγεί την Κλαιρ μέσα από τις ασκήσεις ΓΣΘ για το σπίτι, τον προγραμματισμό δραστηριοτήτων και τα βαθμολογημένα καθήκοντα, βοηθώντας τελικά να σχεδιάσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο που ικανοποιεί τις ανάγκες της για άσκηση και αυτο-φροντίδα.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι θεραπευτές υποστηρίζουν την Κλαιρ μέσω μιας κατατοπιστικής διαδικασίας, προσανατολισμένη στην εξεύρεση λύσεων και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, αναφέρει ότι αισθάνεται πιο άνετα, πιο ενδυναμωμένη και ότι έχει περισσότερο έλεγχο των διαθέσεών της.

Αυτό το βίντεο αποτελεί εξαιρετική πηγή για όσους αναζητούν μια εισαγωγή στην ΓΣΘ, εργαλεία για την εργασία με κατάθλιψη ή για μια κατανόηση της ψυχοθεραπείας από γνωστική άποψη. Μην αφήσετε αυτήν την ευκαιρία να σας ξεφύγει.

Το βίντεο προβάλλεται με Ελληνικούς Υπότιτλους. Η απόδοση στα Ελληνικά έγινε από επαγγελματίες μεταφραστές και η επιμέλεια από Ψυχολόγους.

Παρακολουθήστε εδώ ένα σχετικό απόσπασμα:


Παρακολουθώντας αυτές τις συνεδρίες, θα:

  • Κατανόησετε τα θεωρητικά θεμέλια της ΓΣΘ και της εφαρμογής της στην κατάθλιψη.
  • Μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε εργαλεία της ΓΣΘ, όπως αυτόματη καταγραφή σκέψης και ο προγραμματισμός δραστηριοτήτων.
  • Ανακαλύψετε τρόπους για να εφαρμόσετε τεχνικές της ΓΣΘ, όπως το καθοδικό βέλος, τη Σωκρατική διαλεκτική και τη γνωστική αναδιάρθρωση.

Για να παρακολουθήσετε τη συνεδρία, εγγραφείτε, επιλέξτε Συνδρομή μετά προσθέστε την στη Συνδρομή σας.