
Ψυχανάλυση
Η Ψυχανάλυση ανταπτύχθηκε από τον Αυστριακό ψυχίατρο Sigmund Freud. Χαρακτηρίζεται από δυναμική θεώρηση όλων των πλευρών της πνευματικής ζωής, συνειδητής και μη συνειδητής, με ιδιαίτερη έμφαση στα φαινόμενα του υποσυνειδήτου και του ασυνειδήτου.

Χρησιμοποιεί μία πολύπλοκη τεχνική θεραπείας που βασίζεται στην ερμηνεία των ελεύθερων συνειρμών, των παραδρομών της γλώσσας και των παραπραξιών και στη συμβολη ανάλυση του ονείρου.
Η ψυχανάλυση αποτελεί ένα θεωρητικό σύστημα με κύρια θέση ότι τίποτε το ψυχικό δεν είναι τυχαίο, αλλά προσδιορισμένο μέσω της ατομικής ζωής (αιτιοκρατία). Θεωρείται επίσης ότι τα αποφασιστικά κίνητρα της ανθρώπινης συμπεριφοράς είναι ασυνείδητα και αναφέρονται στις βασικές ορμές, δηλαδή τη σεξουαλική ορμή και την ορμή του θανάτου.
Η ψυχανάλυση έχει χρησιμοποιηθεί στην κοινωνιολογία, τη θρησκεία, τη λογοτεχνία ακόμη και στη μυθολογία και μέσω αυτών των μέσων κέρδισε δυναμική και αναγνώριση από τον γενικό πληθυσμό. Θεωρούμενη ως μία από τις πιο σημαντικές θεωρίες στην ιστορία, η ψυχανάλυση έκανε την εμφάνιση της στον πολιτισμό μας ως ένα επαναστατικό και καινοτόμο δομικό μοντέλο που τόλμησε να αντιταχθεί και να αμφισβητήσει υπάρχοντα συστήματα και ηθικές.
Αρχές Ψυχανάλυσης
Παρόλο που το πεδίο της ψυχανάλυσης περιλαμβάνει ένα τεράστιο αριθμό θεραπευτικών μοντέλων, υπάρχουν τρεις βασικές αρχές στον πυρήνα του:
1) Η ψυχανάλυση είναι η μία τεχνική για την έρευνα και της ανακάλυψη της διαδρομής του πνεύματος και της διαδικασίας της σκέψης.
2) Η ψυχανάλυση υποστηρίζει ένα συγκεκριμένο σύνολο ιδεών σε σχέση με την ανθρώπινη συμπεριφορά.
3) Η ψυχανάλυση είναι μια μορφή θεραπείας για τη θεραπεία διαφόρων συναισθηματικών και ψυχολογικών διαταραχών.