
Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία
Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (ΓΣΘ) είναι μια προσέγγιση που εστιάζει στο συμπτώματα της συμπεριφοράς και βοηθά τους ανθρώπους να δουν τη σχέση μεταξύ πεποιθήσεων, σκέψεων και συναισθημάτων, καθώς και τα επακόλουθα συμπεριφορικά πρότυπα και δράσεις τους.

Μέσω της ΓΣΘ οι άνθρωποι μαθαίνουν ότι οι αντιλήψεις τους επηρεάζουν άμεσα τις απαντήσεις τους σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Με άλλα λόγια, η διαδικασία σκέψης ενός ανθρώπου σχετίζεται άμεσα με τις συμπεριφορές και τις ενέργειές του. Η ΓΣΘ δεν είναι μια ξεχωριστή θεραπευτική τεχνική.
Αντίθετα, είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε ένα σύνολο θεραπειών που έχουν ορισμένες ομοιότητες στη θεραπευτική μεθοδολογία. Το σύνολο περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τη λογική συναισθηματική συμπεριφορική θεραπεία, τη γνωστική θεραπεία και τη διαλεκτική συμπεριφορική θεραπεία.
Πώς λειτουργεί η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία
Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία στηρίζεται στην πεποίθηση ότι ο τρόπος που ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τα γεγονότα και όχι τα ίδια τα γεγονότα, καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο αισθάνεται και ενεργεί.
Για παράδειγμα, αν ένα άτομο με άγχος πιστεύει ακράδαντα ότι «όλα θα αποδειχθούν άσχημα σήμερα», τότε αυτές οι αρνητικές σκέψεις μπορεί να τον επηρεάσουν ώστε να εστιάσει μόνο στα αρνητικά πράγματα που μπορεί να συμβούν, μπλοκάροντας ή αποφεύγοντας εντελώς σκέψεις ή ενέργειες που μπορούν να διαψεύσουν αυτό το αρνητικό σύστημα πεποιθήσεων.
Στη συνέχεια, όταν τίποτα δεν φαίνεται να πηγαίνει σωστά στην ημέρα, το άτομο μπορεί να αισθάνεται ακόμα πιο άγχος από πριν, το σύστημα αρνητικών πεποιθήσεων μπορεί να ενισχυθεί και το άτομο κινδυνεύει να παγιδευτεί σε έναν φαύλο, συνεχή κύκλο αρνητικότητας και άγχους.
Οι γνωσιακοί συμπεριφορικοί θεραπευτές πιστεύουν ότι προσαρμόζοντας τις σκέψεις μας, μπορούμε να επηρεάσουμε άμεσα τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά μας. Αυτή η διαδικασία προσαρμογής αναφέρεται ως γνωσιακή αναδιάρθρωση.
Ο Aaron T. Beck, ο ψυχίατρος που θεωρείται ευρέως ο πατέρας της Γνωσιακής Θεραπείας, πίστευε ότι το μοτίβο σκέψης ενός ατόμου μπορεί να καθιερωθεί στην παιδική ηλικία και ότι ορισμένα γνωστικά σφάλματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποπληκτικές ή δυσλειτουργικές υποθέσεις.
Τα κοινά γνωστικά σφάλματα και οι σχετικές δυσλειτουργικές παραδοχές τους περιλαμβάνουν:
Αυτοαναφορές: Κάθε άτομο επικεντρώνει πάντα την προσοχή του σε μένα, ειδικά όταν αποτυγχάνω.
Επιλεκτική αφαίρεση: μόνο οι αποτυχίες μου έχουν σημασία. Αξιολογούμαι μόνο με τις αποτυχίες μου.
Υπερανάλυση: Αν κάτι είναι αληθινό σε ένα πλαίσιο, είναι αληθινό παντού.
Υπερβολική ανάληψη ευθύνης: Είμαι υπεύθυνος για κάθε αποτυχία και κάθε κακό που συμβαίνει.
Διχοτομική σκέψη: Βλέπω τον κόσμο στα άκρα, μαύρο ή λευκό, χωρίς τίποτα στο μεταξύ.
Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία βασίζεται σε ένα εκπαιδευτικό μοντέλο όπου οι άνθρωποι στη θεραπεία βοηθούνται να ξεμάθουν τις αρνητικές αντιδράσεις και να μάθουν νέες, θετικές συναισθηματικές και συμπεριφορικές αντιδράσεις σε δύσκολες καταστάσεις.
Με τη διάλυση των προβλημάτων σε μικρά διαχειρίσιμα μέρη και στη συνέχεια τον καθορισμό και την επίτευξη βραχυπρόθεσμων στόχων, ο θεραπευτής προσαρμόζει σταδιακά τον τρόπο σκέψης, αίσθησης και αντίδρασης του θεραπευόμενου σε καταστάσεις που προκαλούν προβλήματα. Η αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να μάθουν να αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα ζητήματα με θετικούς και παραγωγικούς τρόπους.