θεραπεύτρια κατανοεί και διατηρεί τα όρια στην ψυχοθεραπεία

Η κατανόηση και η διατήρηση των όριων στην ψυχοθεραπεία

Όλοι ξέρουμε ότι τα όρια είναι πολύ σημαντικά σε κάθε ψυχοθεραπευτική σχέση, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να καθοριστούν ή να διατηρηθούν. Σε αυτό το άρθρο, θα διαβάσετε τι σημαίνουν τα όρια και πώς μπορείτε να τα θέσετε στο θεραπευτικό σας έργο.
Διαβάστε Περισσότερα
θεραπευτής μαθαίνει από τον θεραπευόμενό του

Τι μαθαίνουν οι θεραπευτές από τους θεραπευόμενούς τους

Η ψυχοθεραπεία αποσκοπεί σε μια αλλαγή στον θεραπευόμενο. Ο θεραπευτής είναι εκεί για να υποβοηθήσει αυτή τη διαδικασία αλλαγής. Επειδή όμως η θεραπεία είναι και μια σχέση επαγγελματική ανάμεσα σε δύο ανθρώπους και σε κάθε σχέση υπάρχει αλληλεπίδραση, είναι αναπόφευκτο και οι θεραπευόμενοι να επηρεάζουν άθελα τους ή και ηθελημένα μερικές φορές τον ίδιο τους τον θεραπευτή.
Διαβάστε Περισσότερα
ψυχοθεραπευτής σκέφτεται τον έπαινο για τη ζωή του

Έπαινος στη ζωή ενός ψυχοθεραπευτή

Κοιτάζοντας πέρα από τις καθημερινές δυσκολίες και τις προκλήσεις του επαγγέλματος του ψυχοθεραπευτή, η έμπειρη κλινική ψυχολόγος, Catherine Ambrose, αναλογίζεται την ευγνωμοσύνη και την ανάπτυξη που βιώνει βοηθώντας τους άλλους.
Διαβάστε Περισσότερα
θεραπευτής αντιμετωπίζει τον θεραπευόμενο με ενσυναίσθηση, φροντίδα, σύνδεση

Ενσυναίσθηση, φροντίδα, σύνδεση στη θεραπευτική σχέση. Ευλογία και Κατάρα

Η πρώτη φάση κάθε ψυχοθεραπευτικής εργασίας, ανεξάρτητα από την εκπαίδευση που έχει λάβει ο θεραπευτής είναι η σύνδεση με τον πελάτη. Και πώς αλλιώς να γίνει, άλλωστε; Ο θεραπευόμενος έρχεται σ’ εμάς ανοίγοντας τη ψυχή του, γυμνός κι αδύναμος. Οφείλουμε να του προσφέρουμε ένα πλαίσιο που θα νιώσει ασφαλής και όχι εκτεθειμένος.
Διαβάστε Περισσότερα
θεραπευόμενος που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες λόγω της πανδημίας

Δουλεύοντας με θεραπευόμενους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες λόγω της πανδημίας

Ποιες πρακτικές μπορούν να υιοθετήσουν οι ψυχολόγοι για να διευκολύνουν τη δουλειά τους με θεραπευόμενους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας;
Διαβάστε Περισσότερα